2011. október 22., szombat

Káposztalé Leves

Aki a székely vidéken született annak nem ismeretlen ez az étel, és annak sem akinek a közelében román ajkú emberek élnek mert ezt ők Ciorba de perisoara-nak hívják és a következőképpen készül, jobban mondva én így főzöm:

Hozzávalók: 
kb. 25 dkg darált disznóhús vagy lehet akár vegyes is
murok (sárgarépa), petrezselyem gyökér és a zöldje,
fokhagyma, vöröshagyma, néhány csepp olaj, és néhány deci savanyú (hordós) káposztának a leve, és a fűszerek: só, bors, paprika, ételízesítő (delikát).

Elkészítés: 
Egy nagyobb fej vöröshagymát apró kockára aprítunk majd az edényben a már felforrósított olajba dobjuk, néhány percig pirítjuk, ameddig pirul addig a zöldségeket is apróra vágjuk és a már megpirított hagymára tesszük és jól átforgatva néhány percig a saját levében pároljuk. 





 
Miután már látjuk, hogy jól van, (akkor van jól amikor már nem annyira roppanós a zöldség) fűszerezzük én egyszerre teszek bele minden fűszert a sót, a borsot, a paprikát és az ételízesítőt is és ezt összeforgatva felengedjük vízzel, és ezt addig hagyjuk ameddig a zöldségek puhára nem főttek.



Míg a levesünk elkezd főni, illetve a zöldségek meg nem puhulnak, addig van időnk elkészíteni a húsgombócokat, jelen esetben nekem, kolbász töltelék húsom volt, ez azt jelenti, hogy előre be volt fűszerezve, van benne só, bors, pirospaprika és egy kicsi fokhagyma, de ha nincs ilyenünk akkor utólag is elkészíthetjük ugyanígy, csak ha utólag készítjük akkor összekeverés után egy 10-20 percig hagyjuk állni, hogy az ízek érjenek össze. Ebből a masszából kicsi gombócokat készítünk és a forrásban lévő megfőtt zöldségek mellé dobjuk őket.


A húsgombócokkal azonos időben kerül bele egy kis csésze megtisztított rizs, amely a hússal együtt meg fog főni. Ezután néhány petrezselyem zöldet megtisztítok illetve 2 gerezd (cikk) fokhagymát a kettőt összefogom, és a fokhagymára a késsel rácsapok, hogy lapuljon szét, majd a petrezselyem zölddel finomra aprítom ezt állni hagyom.



Amikor már minden puha és már majdnem kész a leves akkor fogom csak rá tenni a fokhagymás petrezselyem zöldet és utána fogom rá önteni kb 2,5 dl hordós-káposztának a levét amitől savanyú lesz a levesünk, ezután szoktam megkóstolni, hogy só illetve más fűszer kell-e még bele, ha úgy érzem nem kell akkor hagyom még egyszer felfőni és ezután leveszem a tűzről és lehet is fogyasztani. Jó étvágyat kívánok hozzá. Finom és ízletes egy tál étel.

2 megjegyzés:

  1. ez nagyon jónak tűnik.szeretem az ilyen egyszerű,olcsó leveseket.biztosan ki fogom próbálni.köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. ez nagyon jónak tűnik.szeretem az ilyen egyszerű,olcsó leveseket.biztosan ki fogom próbálni.köszönöm.

    VálaszTörlés