Hozzávalók:
A szószhoz: 500 gr. darált sertés hús, 3-4 közepes fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, oregánó (szurokfű), paradicsompüré (paszta).
Az összeállításhoz: 2 tejföl (nem a kicsi, hanem a nagyobb csupros, összesen legyen kb. 450 gr.) 1 evőkanál liszt, és tej a hígításhoz, és Lasagne tészta, lapok.
200gr sajt a tetejére.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágva szépen megdinsztelem, szép aranybarnára pirítom őket, a megszokottól eltérően, most nem a pirospaprika következik hanem a darált hús.
Jól összekavarjuk a hagymával és pár percig hagyjuk hogy a darált hús is átmelegedjen illetve színt váltson. Mit jelent ez? Az jelenti, hogy a forró olajon egy kicsit átforgatjuk a nyers darált húst, nem kell félni nem fog odaégni, viszont állandóan kavargatni kell.
Amikor már ilyen szépen színt váltott és kifehéredett akkor az már azt jelenti, hogy jól van és jöhet a következő lépés.
Ekkor szoktam, megfűszerezni az egészet, ekkor rakom bele a pirospaprikát, a sót, a borsot, és az oregánót, amikor ez mind benne van jól átkeverem.
Keverés után kb. dupla annyi vizet szoktam, hozzáadni mint amennyi ellepi. Lefedem és hagyom főni, egy kb 45-60 percet, hogy a hús főjön át és a lé is fogyjon el kb. a felére.
Amikor már elfőtt a víz és a hús is jó, akkor szoktam bele tenni az apróra vágott fokhagymát.
Az apróra vágott fokhagyma után jöhet a kb. 2 - 2,5 evőkanál paradicsom paszta, ettől az egész kicsikét besűrűsödik és finom íze is lesz.
Elárulom, hogy én ugyan ezt a szószt szoktam csinálni a spagetti tésztára is, így készül darált húsból, ott azért csinálom, konzervből mert úgy ugyan annyi idő kell neki mint a makaróninak, hogy megfőjön, de ha jobban szeretjük a húst akkor itt ez a változat is, de ne tegyünk félkilót semmiképp mert hatalmas adag lesz belőle.
A szószunk megfőtt, levettük és félretettük. A következő lépésben elkészítjük a tejföl részét a lassagnénknak, van aki a besamelmártásra esküszik én nem vagyok oda érte, ezért itt a trükk. A tejfölt ha ilyen nagyot veszünk akkor ennek kb. fele szokott kelleni tehát kb. 450 gr.
Fogunk egy nagyobb edényt, itt most nekem két tejfölös vederkém volt az egyikbe volt egy nagyon kicsi azt használtam fel kavaró edénynek. Szóval, ebbe teszek egy evőkanál lisztet és jól összekeverem, majd annyi tejet töltök hozzá, míg kb. olyan állaga nem lesz mint a palacsinta tésztának. Ekkor egy kicsit félre tesszük.
Itt mondom el azt is, hogy én 500 grammos lasagne lapokat szoktam venni, 28 drb lapocska van benne, ehhez az adaghoz elég a fele a 14 drb is, a másik fele jó lesz máskorra.
Fogom a szószt kanalazok néhányat az edény aljára, (akinek nincs ilyen edénye nyugodtan teheti kerekbe is ott még annyit kell csinálni pluszba, hogy összekell törni a lapokat, hogy elférjenek egymás mellett, ne tegyük egymásra csak egymás mellé), egy pár kanál tejföl keveréket csepegtetek bele majd rá rakom a lapokat, és így megyünk sorba felfele, szósz - tejföl - lap, amíg az egész el nem fogy. A lényeg az hogy a lap ne látszódjon ki a szószból, mivel nincs megfőzve, így majd ebbe a szószban fog megfőni és megpuhulni. Még egy dolog, azért teszek a tejfölbe lisztet, mert az be fogja sülés közben sűrűsíteni a szószt, ettől nem lesz olyan folyékony.
Igyekezzünk minél jobban elrejteni a lapokat, a tetejére még kanalazzunk a tejfölből, igyekezzünk úgy csinálni, hogy fogyjon el minden, ha nem fogy el akkor ne tegyük bele, mert az sem jó ha túl sok van benne.
Tegyük be az előmelegített sütőbe, süssük egészen addig ameddig, hogyha egy fogpiszkálót átszúrunk azon a részen ahol a lapok vannak, könnyen át megyen és nem érezzünk, hogy még kemény. Ekkor én kiszoktam kapcsolni a gázt és apróra reszelt kb 200 gr sajtot a tetejére teszek.
Szépen elosztom, hogy mindenfele jusson és vissza tesszük az akkor még meleg sütőbe, hogy jól ráolvadjon a tetejére, ettől lesz olyan istenien finoman nyúlós a sajt a tetején.
Amint láthatjuk a sajt a tetejére szépen rá olvadt, így nincs más dolgunk mint hogy szeleteljünk belőle és tányérra helyezzük.
Már csak annyit mondhatok, hogy nagyon jó étvágyat kívánok hozzá.
Elárulom, hogy az összes receptet elolvastam, a legtöbbjét le is mentettem magamnak :) A lasagnét majdnem ugyanígy készítem a tejfel helyett tejet használok (igen, besamell szerűen) )és a szószba is teszek a reszelt sajtból, mert a sajtból sosem elég! :D Oregánó mellé még használok ilyen fűszereket: kakukkfű, reszelt szerecsendió, majoranna, rozmaring. Spenóttal is szoktam elkészíteni, nekünk ízlik, pedig a spenót nem a kedvenceim egyike :) http://vicuska13.blogspot.com/2011/02/spenotos-lasagne.html
VálaszTörlésVárom az új bejegyzéseket!!!