2011. november 13., vasárnap

Tört Paszuly és Levében főtt Csipetke leves

Ez egy olyan étel amelyhez, ha hozzáfogunk akkor egyszerre készíthetünk egy levest és egy másodikat is. Ha valaki szereti a paszulyt akkor annak nagyon ajánlom mert ebben az ételben a legfontosabb alapanyag a paszuly.
Ezt az ételt ha elkészítem és megkóstolom, mindig drága jó nagymamám jut az eszembe, amikor kicsike voltam ő volt az aki neki állt és ilyet főzött nekem. Sok puszi és ölelés érte.

Hozzávalók:
500 gr száraz szemes paszuly (ha mód van rá akkor fehér legyen)
1 egész tojás, liszt, só, bors, pirospaprika, hagyma (szalonna, lengyel kolbász)

Elkészítése:

Általában a paszulyos ételek előző este szoktak kezdődni, ez is pont így kezdődött, előző este fogtam a paszulyt és odaraktam egy edényben dupla annyi vízzel mint a paszuly, hogy ázzon és puhuljon, hogy másnap hamarabb megfőjön. Másnap egy nagy edényben oda tettem a paszulyt főni egyedül egy kis sót tettem a levébe. Ezt hagyni kell kb 1,5 illetve 2 órát főni, hogy teljesen megpuhuljon.




Ameddig a paszulyunk fő addig bőven van időnk a leves betétünk elkészítésére. De mielőtt hozzá fognánk elmondom, hogy miről is van szó. Tehát a levesünk alapja az a lé amelyben a paszulyunk fő, tehát ne engedjük, hogy nagyon elfőjön a víz a paszulyról, illetve, ha elfő igyekezzünk pótolni azt. Amikor a paszulyunk megfőtt lefogjuk szűrni mert erre a lére szükségünk van leveshez. Ez az egyik kedvenc levesem. Tehát akkor térjünk vissza a leves betéthez ami már egy kicsi tapasztalatot igényel, de nem baj, ha nincs mert igyekszem úgy le írni, hogy bárki aki ezen sorokat olvassa és megkívánja az tudja elkészíteni. Fogunk egy keverő tálat amelybe beleütjük az egy egész tojást egy nagyon kicsi sót teszünk rá és kb 2 evőkanál vizet. Ehhez hozzá adjuk a lisztet és elkezdjük összeállítani a leves betétünket. A lényeg az, hogy a tészta ne legyen lágy de ne legyen túl kemény se, lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, majd amikor a tál tiszta, ez azt jelenti, hogy a tészta mindent össze fog szedni a tálból és szép tiszta marad a tál. Majd nyújtódeszkára tesszük és szép simára és hólyagosra kidolgozzuk, ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy amikor megnyomjuk a tésztát az ujjunkkal akkor az vissza nyomja azt az ujj nyomot.
 Ezután jön a művelet időigényesebb része, és a türelem próbája, ha van időnk és türelmünk akkor fogjuk a tésztát és egyet csípjünk belőle, sodorjuk meg a két ujjunkkal és ezt a műveletet folytassuk ameddig a tésztánk el nem fogy. Így lesz belőle csipetke, hogy ki csipkedjük a tésztát. Ha nem vagyunk ennyire türelmesek akkor egy kicsit keményebbre kell gyúrni a tésztánkat és egy nagy lyukú reszelőn lereszelhetjük, viszont ha csipkedjük pont olyan lesz mintha a paszuly maradt volna benne.












 Amikor a Csipetkével megvagyunk, akkor már a paszuly is készen kell legyen, ha nincsen még kész akkor pihenjünk meg a csipkelődés után, ha készen van akkor fogjunk egy nagyobb edényt és szűrjük le a paszuly levét, ne az egészet egy kicsit hagyjunk a paszuly alatt is. A paszulyt félre tesszük és egy másik edényben, egy kicsi olajon apróra vágott hagymát megpirítunk és rászórjuk a pirospaprikát, erre töltjük rá a leszűrt paszuly levét hagyjuk felfőni, amikor az egész felfőtt akkor tesszük bele a Csipetkét, sózzuk borsozzuk majd a tésztát megfőzzük. Készen is van az Isteni levesünk, higgyék el nagyon de nagyon finom.


Miközben a levesünk készre fő elkészítjük a tört paszulyt, azt a paszulyt amit az előbbiekben félretettünk, egy húsdaráló segítségével apróra darálunk, amit egy edényben lassú tűzön kevergetés mellett összefőzünk, közben teszünk bele ízlés szerint sót és borsot. Amikor összerotyogtattuk akkor egy kevés zsiradékon, ha van szalonnánk akkor abból nyerjünk zsiradékot bele tesszük a csíkokra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk és hozzáadunk némi pirospaprikát, én ez mellé még szoktam sütni egy lengyel kolbászt, de anélkül is nagyon finom. Régen így készítettek egy kis hozzávalóból két nagyon finom ételt, laktató és ízletes. Én pedig csak jó étvágyat kívánok mellé!







12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom étel mindkettő, mi a levesbe egy kis zöldséget szoktunk főzni, hasábokra vágva. Nagyon jók a receptleírásai, fiatalember, kár, hogy nincsenek friss bejegyzések! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a hozzászólást, eddig ön az első aki hozzászólt illetve pozitívan értékelte ezeket a bejegyzéseket, fogok még közzétenni friss recepteket, ha látom, hogy van aki értékeli.
      Ezt a levest többféle módon is főzik, nekem édesanyám illetve nagymamám így tanította ezért van így elkészítve.

      Törlés
    2. Mifelénk ebbe a levesbe füstölt húst is tesznek,általában tarját.Emellett karfiolt,sárgarépát,petrezselymet és karalábét is.Nekem ez az egyik kedvenc levesem.

      Törlés
  2. Nagyon örülök a gyors válasznak :) Érdemes a címkékben felsorolni a hozzávalókat, könnyebben rátalálnak a netezők... Ha leveszi a "bizonyítsd, hogy nem vagy robot" kricckraccait, máris több hozzászoló lesz, szerintem elég a hozzászólás jóváhagyása, hogy ne kerüljön ide spam. Sok sikert Gábor a továbbiakban!!!

    VálaszTörlés
  3. egy pár hónapja mentettem el ezt a receptet,mert a férjem mindig ezzel nyaggat. Most fogom másodszor elkészíteni. Meglepetés lesz, mert imádja. Nagyon jó a recept. köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt a receptet.Anyu a '60,'70 ,években nagyon sokszor főzte es mi nagyon szerettük.Es krumplis


    lángost sütött mellé.Nagyon laktató finom ebéd volt.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a receptet ! Nagyon finom lett !

    VálaszTörlés

  7. A tegnap keszitettem el, en is a nagymamámtol tanultam, de mar elfelejtettem, most rakerestem és mekaptam ,köszönöm szepen

    VálaszTörlés
  8. Most kerestem rá a receptre! Nagymamám rengeteget keszitete nagy kedvenc volt! Es már nem emlekeztem a leves hogy készült! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés