2011. október 22., szombat

Almás tészta

Ilyenkor ősszel amikor már az alma is megérett a fán, akkor már lehet belőle egy finom almás tésztát készíteni, a következőképpen:

Hozzávalók:
kb. 1,25 kg alma (azért ennyi mert így jött össze a mérés a piacon :P, de nem gond ha valamivel több de kevesebb ne legyen mert akkor kevés lesz a töltelék a süteményünkben, ez kb 7 drb nagyobb almát jelent), cukor, liszt, 3 tojás, olaj, szódabikarbóna, tej, őrölt fahéj, és némi gríz (búzadara)

Elkészítés:
A megtisztított almákat meghámozom, majd a nagy lyukú reszelőn lereszelem őket, egészen addig reszelem ameddig a "csutkájához" nem érek, akkor fordítok egyet és így teszek vele ameddig el nem fogy. A lereszelt almához én tettem 6 evőkanál cukrot, és 1 evőkanál őrölt fahéjat ezt jól összekevertem majd állni hagytam, hogy az alma levet engedjen illetve a fahéj beegye magát az alma rostjai közzé.



A következő lépésben elkészítjük a tésztát amibe ezt a finom keveréket fogjuk beletenni. Fogunk egy nagyobb tálat, amelybe beleütünk 3 egész tojást, ezt egy kicsit a fakanállal összeverjük, hozzáadunk 5 evőkanál olajat és 5 evőkanál tejet, 8 evőkanál cukrot, és egy teáskanál szódabikarbónát (pezsgőt, van aki a sütőporra esküszik, de ezzel is jó), az összetevőket jól összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz hogy nyújtható legyen, ez a liszt mennyiség kb 500 és 750 gramm között van nem tudom pontosan megsaccolni.



A szépen kidolgozott kigyúrt tésztánkat ketté választjuk egyik lesz az alja másik lesz a teteje, lisztezett táblán tepsi nagyságúra nyújtjuk az elsőt a kiolajozott vagy zsírozott és kilisztezett tepsibe helyezzük megigazítjuk, majd a kicsavart almákat amibe tettünk egy vagy két evőkanál grízt a tepsiben lévő tésztán egyenletesen elosztunk. Itt szoktam én begyújtani a gázt a lerben, hogy ameddig a következő lapot is kinyújtom addig kellőképpen felmelegedik, szóval a másik lapot is kinyújtjuk és az almára tesszük a széleit lenyomkodjuk a tetejét pedig villával jó sűrűn megszurkálom, hogy a keletkezett pára legyen hol távozzon. Majd a sütőbe helyezve kb 15 percig nagyobb hőfokon és 10-15 percet kisebb hőfokon készre sütjük, egy kicsit hűlni hagyjuk majd ha akarjuk meghinthetjük a tetejét porcukorral illetve anélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése