2014. január 8., szerda

Pityókástokány - Paprikáskrumpli

Hozzávalók:

1 kg krumpli (pityóka; burgonya), 1 szál kolbász, szalonna, hagyma, pirospaprika, só, bors (izlés szerint
variálható, lehet tenni bele még, paradicsomot, zöldpaprikát, paradicsomsűrítményt, vagy éppen azt ami van otthon, ki mit szokott tenni egy jó kis pörkölt alá, azt ide is felhasználhatja.)

Elkészítés:

Először is én úgy szoktam kezdeni, hogy mindent megházmook, felszeletelek, hogy amikor odáig jutunk csak egyszerüen „dobigáljuk” bele a lábasba a hozzávalókat. 
 A szalonnát és a hagymát felkockázom, a krumplit meghámozom, kerek szeletekre vágom, a kolbászt is és nagyjából kész is vagyunk az előkészületekkel.
Fogjuk a kockára vágott szalonnát és odatesszük egy lábasba és kisütjük az zsírját, azaz addig hagyjuk a lábasban pirulni míg szép piros lesz és sok zsír lesz körülötte.

Amikor ez meg van akkor, beletesszük a hagymát puhára és üvegesre pirítjuk a szalonna zsírjában amikor már ez is meg van akkor én beleszoktam tenni a kolbászt azt is sütöm egy darabig, hogy annak is süljön ki a zsírja. 


Majd, ha jól kisült mindennek a zsírja beleteszem a karikára szeletelt burgonyát (krumplit, pityókát). 








 Megfűszerezem sóval borssal.
 Feltöltöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd lefödöm és hagyom kb másfél órát főni, egészen addig főzzük míg sűrű lesz a leve, a krumpli egy kicsit össze fog törni nem maradnak meg ilyen szép karikába, de ki fő belőle a keményítő ami besűríti a tokányunkat. Amikor már jó sűrű és megfőtt benne minden nem marad más mint a tálalás.
Jó étvágyat kívánok melléje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése